top of page
Search
  • Fr. Metod

Vnebohod

Vnebohod

 

Praznik Jezusovega vnebohoda danes praznujemo. 40 dni po vstajenju je vnebohod. Število 40 je simbolno število za transformacijo, preoblikovanje.

 

Beremo začetek Apostolskih del, ki je tudi začetek Cerkve. To, kar je Jezus delal, je Cerkev poklicana in poslana nadaljevati.

 

Apostoli pomeni poslani. Po Jezusovem vnebohodu pa jih dva moža v belih oblačilih pokarata: ...kaj stojite in gledate v nebo? Biti apostol pomeni iti na pot. Kristjanom včasih očitajo, da samo gledamo v nebo.

 

Romanje, procesije, priti k maši za nas tudi pomenijo pot. Potujemo k nekemu cilju, na poti osebno, to je celostno rastemo. Rastemo tudi od sebe k drugim ljudem. Pot je potrebna za to, da od srca pridemo k drugim ljudem. "Najdaljsa je pot, ki te pripelje k samemu sebi." To je pot na kateri je pred nami hodil naš Gospod. To je pot, ki nas dviga k njemu v nebo pri vsaki sv. maši. Potrebno se je ustaviti in pogledati v nebo. Potrebno je tudi nadaljevati pot.

 

Obstoja pa tudi pot bega. Včasih bi najraje pobegnili od vsega. Poznamo ta občutek. Kdor gre tako na pot, se vrne še bolj obremenjen. Včasih gre kdo na dopust s takim občutkom. Težko se je potem vrnit, ker ni nič drugače, nič rešeno. Alkohol, droga in mnoge druge zasvojenosti so načini, kako kdo hodi po poti bega.

 

Glejte, jaz sem z vami vse dni do konca sveta, pove Jezus učencem in nam. Res je šel v nebesa, ampak tudi ostaja z nami in med nami. On hodi z nami, mi pa z njim hodimo v nebo.

 

Oblak - simbol božje bližine že v Stari zavezi, pa tudi Božje oddaljenosti, nedostopnosti, skrivnosti.

 

Prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas in boste moje priče v Jeruzalemu in po vsej Judeji in Samariji ter do skrajnih mej sveta. Jezus je deloval v glavnem samo med svojim narodom, učenci so poslani povsod oznanjati - v moči Svetega Duha.

 

Oblak ga je zastrl njihovim pogledom. To je resničnost po Jezusovem vnebohodu: Božja oddaljenost in hkrati bližina na drugačen način. Naj hodimo za Jezusom vsak dan v nebo: naj se naša molitev, sv. Maša, vse naše življenje dviga v mislih, duhu k Njemu v nebo. Iskreno tudi poglejmo, če v kakšnih rečeh bežimo od sebe, od drugih in od Boga. Okrepimo vero v Svetega Duha, ki na, daje moč!

 

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page