top of page
Search
  • Fr. Metod

Velika noc

VELIKA NOČ

 

Osnutek: Dve vrsti zgodb glede vstajenja: prazen grob; prikazovanja. Obe vrsti zgodb ne dokazujeta Jezusovega vstajenja, temveč izražata vero tistih, ki so jih pripovedovali. Današnji odlomek spada med tiste prve.

 

Marija Magdalena: izgleda, da je mislila, da so Jezusovo telo ukradli. Učenca: Petru ni bilo nič jasno, 'drugi učenec' pa je videl in veroval.

 

Simbol kamna, ki je odvaljen od vhoda v grob. Bog živi! Lahko se zgodi, da je zaradi nasilja v svetu, zaradi velikega petka v našem življenju umrl v naših srcih, v naših družinah, v skupnosti, tudi v družbi. Za nekatere je Bog mrtev in na njegovem grobu je zavaljen velik kamen. Kamen: strah, greh, skrbi, težave, problemi, predsodki. Ni mogoče, da bi bil Bog mrtev, da bi smrt lahko Boga uničila. Človek pa se lahko tako počuti. Potrebujemo morda angela, Božjega poslanca, da odvali kamen in sede nanj, kar je simbol Božje zmage nad smrtjo. Jezus je premagal smrt, premagamo jo lahko tudi mi skupaj z Njim, če mu pustimo, da vstane tudi v nas. Je morda kakšen kamen, ki ga je treba odvaliti iz mojega življenja, da bi Jezus lahko vstal iz groba srca?

 

Bog ni in ne more ostati v grobu. To je pričevanje prvih prič in naše pričevanje.

 

Kadar živimo kot nas je Jezus učil prepoznavamo njegovo navzočnost med nami.

 

Ni večjega dokaza o Jezusovem vstajenju kot je naše pričevanje kadar sledimo Jezusovemu nauku in življenju!

 

Zbiramo se ob Gospodovem oltarju in prepoznavamo, priznavamo našo bližino Gospodu in drug drugemu.

 

Simboli, ki jih povezujemo z veliko nočjo: pirhi, piščančki, lilije, zajčki. To so vse simboli pomladi, novega življenja, rodovitnosti. To je velika noč: obilje novega življenja, čeprav sredi križev in težav. Veliki teden ni samo spomin, to je življenje.

 

Postrgajte stari kvas, da boste novo testo. Pustimo Božjemu angelu v nas, da odvali kamen in pustimo Kristusu, da vstane v nas!

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page