top of page
Search
  • Fr. Metod

SVETA DRUZINA

SVETA DRUŽINA

Glede na dvatisočletno zgodovino Cerkve je praznik Svete družine zelo mlad, uradno za vso Cerkev uveden komaj leta 1921, sicer pa lokalno praznovan šele od časa industrijske revolucije. Takrat so se začeli pritiski na družino in takrat je bilo treba ljudem pomagati, da bi tudi v Sveti družini dobili oporo in pomoč za krščanski vzor družine. Pritiski na družino se do danes niso zmanjšali temveč še povečali. Tudi kultura se je iz krščanske, ki je bila včasih prevladujoča, spremenila in razdrobila. Ljudje smo postavljeni pred mnoge možnosti in izbire in Sveta družina je praznik, ob katerem želimo poudariti pomen družine in njenih vrednot za kristjane in sploh za dobro človeške družbe. Katekizem katoliške Cerkve družino imenuje ''domača Cerkev'' – tu se poraja, rojeva Cerkev.

Ni čudno, da je božič najbolj priljubljen krščanski praznik in da največ ljudi pride k maši prav ob teh praznikih! Zakaj? Zato ker je božični praznik globoko povezan z družino in družinskim praznovanjem. Potrošništvo, komercializacija življenja nam je božič ukradla, se nam zdi včasih, pa vendar je božič še vedno in globoko ukoreninjen v družinah. Praznik Svete družine na najbližjo nedeljo božiču izpostavi močno povezanost praznika z družino. Družina je velika vrednota in to ima svoj temelj celo v tem, da si je Bog za učlovečenje izbral družino.

V evangeliju smo brali o Jezusovem darovanju v templju. V tej zvezi nekaj poudarkov:

So Jezusa prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda. ''Otroci niso vaši otroci ampak so sinovi Najvišjega,'' Starši niso lastniki otrok, temveč so otroci Božji dar, staršem zaupani v skrb in ljubezen. Niso otroci pravica staršev, temveč imajo otroci pravico imeti starše, očeta in mamo. Tak je naravni in Božji red in te stvari se v današnjem času postavljajo na glavo, kar povzroča veliko travm, trpljenja, posebno otrokom, ki imajo pri vsej stvari najmanj za reči. Starši, ki se zavedajo, da so jim otroci podarjeni, lahko do njih razvijajo pravi odnos, ki otrokom pomaga k celostni rasti in odraslosti. Jezusovi starši so Jezusa ''postavili pred Gospoda.'' Molitev za otroke in izročanje Gospodu pomaga k pravemu odnosu do otrok.

V templju sta bila staršek Simeon in Ana. Omemba spominja na povezanost različnih generacij, ki je pomembna tudi danes. Starejši v naši skupnosti s ponosom kažete svoje vnuke na pametnih telefonih (moderne babice in dedki!) in mnogi pazite svoje vnuke, ste povezani z družinami vaših otrok. To je zdravo in dobrodošlo za to, da bi bile družine močnejše, boljše. Težje je s posredovanjem vrednot, vere. Največ lahko pomaga molitev in zgled. Prerekanje večinoma nima veliko pozitivnega učinka, prej obratno. Potrebna je modrost, kdaj kaj reči in kdaj ne. Sem in tja kakšna beseda glede sv. maše, molitve v družini, pošiljanja otrok k verouku ipd. ni odveč in preveč. Seveda je potrebno, da najprej sami gojimo vrednote vere, in pazimo, da se nam ne razvodenijo v sekularizirani, razkritjanjeni družbi.

Glej ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu bodo nasprotovali, in tvojo dušo bo presunil meč je napovedal Simeon Mariji. Krščanske družine, ki gojijo vrednote vere in krščanske kulture, so same po sebi znamenje, včasih tudi tarča nasprotovanja. V Sloveniji se po mnogih župnijah zbirajo zakonske skupine, kjer se zakonci med seboj pogovarjajo, si pomagajo pri ohranjanju in spodbujanju krščanskih vrednot. ''Tvojo dušo bo presunil meč'' spominja tudi na to, da nobena družina ni brez bolečin. V vsaki družini so tudi težave. Mamo ali očeta, včasih tudi otroke presune meč bolečin. Družine trpijo skrito, npr. zaradi zasvojenosti koga od zakoncev ali otrok, ali pa očitno, npr. če pride do ločitve. Če premišljujemo življenje Svete družine, je bilo polno težav: od rojstva v hlevu in bežanja v Egipt, do tega, da se je Jezus izgubil v templju in umrl na križu. Še prav posebej zaradi vseh teh težav je Sveta družina lahko zgled in pomoč družinam v naši skupnosti. Želimo jim pomagati, da bi uresničile poslanstvo, ki je nezamenljivo in nadvse pomembno za Cerkev in družbo, tudi za našo skupnost! Potrebujemo družine, ki so znamenje upanja in prihodnosti!


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page