top of page
Search
  • Fr. Metod

MARIJINO BREZMADEZNO SPOCETJE

MARIJINO BREZMADEŽNO SPOČETJE

Versko vsebino praznika je Cekerv poznala že skozi stoletja, uradno, kot verska resnica pa je bil sprejet šele leta 1854 s papežem Pijem IX. Gre za versko resnico, da je bila Marija spočeta brez madeža izvirnega greha. Izbrana je bila za posebno nalogo in je zato bila deležna te posebne milosti. Nam se izvirni greh izbriše pri krstu.

Marijino življenje nam je gotovo lahko vzor in zgled. Tolažilno pa je še bolj to, da nam jo je njen Sin, Jezus Kristus dal za Mater. More biti naša priprošnjica pri Bogu, če se ji priporočamo. ''Po Mariji k Jezusu''. Marijino brezmadežno spočetje, Marija Brezmadežna je bila izbrana za zavetnico Amerike. V Washingtonu je njeno svetišče in v njem je tudi kapelica Marije Pomagaj. Tako kot se Slovenci zbiramo ob Mariji Pomagaj se vsa Amerika zbira še posebno ob Mariji Brezmadežni. Zato je današnji Marijin praznik zapovedan in je lepo, da ste prišli k maši.

Papež Frančišek je današnji praznik določil za začetek izrednega svetega leta, leta Božjega usmiljenja. Morda poznate molitev: ''Pozdravljena Kraljica Mati Usmiljenja''? Angleško: Hail Holy Queen, Mother of Mercy. Bog se nas je usmilil še posebno s tedm, da je poslal svojega Sina na svet. Ne zato, da bi svet obsodil, ampak da bi svet rešil, beremo v evangeliju. Marija pa je Mati tega Božjega usmiljenja.

Včasih rečemo ali slišimo koga, da reče: ''Bog se nas usmili.'' In za to gre v letu Božjega usmiljenja. V tem letu naj bi ta pobožni zdihljaj, to molitev pogosto molili. Ob vseh slabih novicah in vsem hudem nas rešuje Božje usmiljenje. To je zelo stara resnica, ampak papežu Frančišku se je zdelo, da moramo danes to še posebej poudariti, se Božjega usmiljenja spomniti, zanj prositi. Sicer pa papež nadaljuje prepričanje svojih predhodnikov. Pred 50imi leti se je ravno na praznik Marije Brezmadežne končal 2. vatikanski koncil. Pavel VI je bil takrat papež in je vso Cerkev povabil naj uresničuje koncilska spoznanja ''s pokoro, molitvijo in prizanašanjem.''(1966). Janez XXIII je bil papež, ki je koncil sklical in on je dejal, da ''Cerkev raje oznanja ''zdravilo usmiljenja kot pa orožje strogosti.'' Janez Pavel II je uvedel nedeljo Božjega usmiljenja, ''Devine Mercy Sunday'', kar tudi kaže na to, kako pomembno se mu je zdelo, da ljudje doživljamo Boga kot Usmiljenjega. ''Bog se nas usmili'' včasih rečemo, ko vidimo reči, ki so hude. To molitev, pobožen vzdihljaj bomo letos še posebej z vero izgovarjali, ker Bog se nas je že usmilil in se nas usmili še naprej, drugače bi bilo sveta že zdavnaj konec!

Božja beseda potrjuje današnji praznik, pa tudi leto Božjega usmiljenja. Bog se je človeka usmilil že v raju, ko je človek zašel. Bog se je usmilil človeka tudi s tem, ko je poslal sovjega Sina na svet in današnji odlomek govori o tem, kako je k sodelovanju pritegnil mlado dekle, Marijo.

Bog vabi tudi nas k sodelovanju, da bi se še naprej usmilil vseh nas in drugih preko nas. Lahko smo Božji sodelavci, prijatelji, če z vero in zaupanjem v Boga, na priprošnjo Device Marije in po njenem vzoru stopamo po tej poti kakor najbolj vemo in znamo. Sveti Duh bo prišel nate in moč Najvišjega te bo obsenčila. Naj se te evangeljske besede uresničijo tudi v nas! Naj tudi na nas pride pri tej sveti maši na čast Mariji Brezmadežni moč Najvišjega in naj nas razsvetljuje Sveti Duh, da bi kot Marija prinašali Boga, Božje Usmiljenje v naše družine, v našo skupnost!


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

コメント


bottom of page