top of page
Search
  • Fr. Metod

Binkosti

Binkošti

 

Imamo izkušnjo, da je nekdo, ko ga ni več, živo z nami: njegove besede, dejanja so nam živo v spominu. To kar je živel, želimo nadaljevati. Želimo uresničiti, kar mu ni uspelo dokončati. Negov duh živi z nami naprej.

 

Ta primerjava ni daleč od nadnaravne resničnosti, od binkošti, ki jih danes praznujemo. Sveti Duh je tretja Božja oseba ( v veroizpovedi bomo danes še posebej pozorni na vero, ki jo izpovedujemo o Svetem Duhu). Sveti Duh je tudi duh Jezusa Kristusa, ki je navzoč v Cerkvi. Vsa Cerkev je v moči Svetega Duha poklicana nadaljevati Kristusovo poslanstvo. Smo različni udje istega telesa Cerkve ali pa Kristusovega skrivnostnega telesa. Isti Duh, to je Sveti Duh deluje v nas, duh Jezusa Kristusa.

 

Prve binkošti so opisane v prvem berilu. Vsi so zbrani na istem kraju. Molijo. Devetdnevnica k Svetemu Duhu pred praznikom ali devetdnevnica za razsvetljenje v pomembni stvari! Prispodobe za Svetega Duha v odlomku so:

- šum (vetra). V vročem dnevu se prileže malo vetra. Ko prezračimo sobo, je sveže. Podobno deluje Sveti Duh.

- Vihar: odpihne vse kar ni dobro pritrjeno. Tako včasih deluje tudi Sveti Duh: z veliko silovitostjo.

- Ogenj, plamen: navdušenja, moči, tudi požge, prečisti. Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom.

Govorili so v jezikih: v tistem času je bil praznik in so prišli na praznik iz različnih krajev v tujini. Znali pa so tudi aramejsko. Simbolno pa to pomeni razširjanje Jezusovega nauka med vse narode. Pomeni tudi edinost med ljudmi, ki je sad ljubezni, ljubezni Svetega Duha. Duh ustvarjalnosti, intuicije, nadnaravnega navdiha.

 

Zahvaljujemo se za Svetega Duha, ki smo ga prejeli pri birmi kot neizbrisen pečat. Krst in birmo prejmemo samo 1x v življenju. Gre za neizbrisno znamenje. Za vedno pripadamo Kristusu. Sveti Duh je v nas in v nas deluje. Gre za to, da ga poslušamo.

 

Velika Božja dela. Že ob prvih binkoštih so jih lahko oznanjali, koliko bolj še mi, ki smo dediči izjemne krščanske tradicije, moči duha, ki se je napajala ob Jezusovem nauku. Človekova sebičnost, greh so se včasih pomešali zraven, zato so v tej zgodovini tudi sence, vendar Sveti Duh jasno in močno deluje v Cerkvi skozi vso zgodovino.

 

V čikaški nadškofiji sveta maša vsak konec tedna poleg v angleščini poteka v več kot 40 jezikih. Ali niso to velika Božja dela, da vsi izpovedujemo isto vero? Božja ljubezen, ki je po Svetem Duhu vlita v naša srca nam pomaga, da iščemo edinost, spoštujemo drug drugega.

 

Nihče ne more reči Jezus je Gospod, razen v Svetem Duhu. Vera je dar. Odprtost Svetemu Duhu odpira srce tudi za vero v Boga, v Jezusa Kristusa. Prosimo za Svetega Duha!

 

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page