top of page
Search
  • Fr. Metod

6. NAVADNA NEDELJA

6. NAVADNA NEDELJA

Gobavec, ki ima na sebi bolna mesta, naj nosi pretrgana oblačila, naj ima razmršene lase, naj zakriva brado in naj kliče: ''Nečist, nečist!'' Vse dni, dokler je bolan, naj prebiva ločeno. Tako je določala Mojzesova postava, ki je na ta način zaščitila večino, zdrave ljudi. Načelo manjšega zla, bi lahko rekli. Različnih kožnih bolezni niso poznali in zato so gobavost imenovali vse kožne bolezni za katere so se bali, da so nalezljive. Gobavost je bila na zunaj vidna bolezen. Mojzesova postava se je z gobavci ukvarjala le toliko, da jih je izločala iz skupnosti in določala, naj za morebitno ozdravljenje dobijo potrditev pri duhovniku. Beseda ''gobavec'' je še danes ime za nekoga, ki je zaznamovan in izločen iz družbe. Z izločitvijo je te stvari reševala stara zaveza in tak način se nadaljuje povsod tam, kjer družba ali mi sami izločamo ''gobavce''.

Nova zaveza pokaže novo pot, evangelij, veselo oznanilo gobavcem. Tisti čas je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil: ''Če hočeš, me moreš očistiti.'' Glede na pravila stare zaveze, ki so veljala v tedanji družbi, je bil ta gobavec zelo predrzen. Jezusova privlačnost in gobavčevo zaupanje je premagalo vse ozire in ovire. Gobavec se je približal Jezus, tak kot je bil, in ga na kolenih prosil pomoči. To je zgled in veselo oznanilo za vse vrste gobavce, kajti Gospod gobavca ni zavrnil. Celo dotaknil se ga je, nedotakljivega. Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: Hočem, bodi očiščen!'' Z dotikom gobavca gre tudi Jezus preko norm, ki so veljale v tedanji družbi. Ta izobčeni, izločeni človek se je Jezusu zasmilil! Zato je ''iztegnil roko, se ga dotaknil in mu rekel hočem''. Pravila imajo svojo težo, ampak najbolj pomemben je človek! Pravila pridejo potem: Glej da nikomur nič ne poveš, ampak pojdi, pokaži se duhovniku in daruj za svoje očiščenje, kar jim je zapovedal Mojzes. Ne vemo, ali je gobavec ubogal in se pokazal duhovniku ter daroval svoj dar. Vemo pa, da ni znal biti tiho kot mu je Jezus naročil, zabičal. Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati in pripovedovati. Ni mogel biti tiho! Ampak kaj se je zato zgodilo Jezusu? Jezus ni mogel več javno v mesto, ampak je bival zunaj na samotnih krajih. Prej je bil gobavec tisti, ki ni mogel javno v mesto, zdaj pa se to zgodi Jezusu. Ta zgodba je v zadnjem delu kar malo komična. In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu, zaključi evangelist Marko. Ni bilo prevelike škode za Jezusa in za ljudi.

Postanite moji posnemovalci kakor sem jaz Kristusov. Pavlov zelo samosazavesten stavek, ki nam sprašuje vest. Koliko in kako smo mi Jezusovi posnemovalci? Ali kot On sprejemamo gobavce današnjega časa? Ali pa se jih izogibamo in jih pošiljam v geto, proč od nas? Biti kristjan pomeni posnemati Kristusa v mišljenju in v ravnanju. Vsaj prizadevati si, da bi hodili po Njegovi poti.

Sveti oče Damijan je bil Belgijski duhovnik, posvečen pa v Honolulu na Havajih. Škof ni hotel nikogar ''pod pokorščino'' poslati na otok Molokai, kjer so bili izolirani gobavci, pač pa je vprašal za prostovoljce. Javili so se štirje duhovniki, ki naj bi se izmenjavali. Prvi je šel na otok oče Damijan, ki je prostovoljno ostal dlje, vse do svoje smrti, osemnajst let kasneje, okužen tudi sam za gobavostjo. Oče Damijan je bil na poseben način Kristusov posnemovalec v tem, da se je dotikal gobavcev.

Naš ustanovitelj, sveti Frančišek je doživel poseben trenutek svojega spreobrnenja, ko je jahal na konju in se srečal z gobavcem. Razjahal je in ga objel. ''Postanite moji posnemovalci kot sem jaz Kristusov.'' Nas frančiškane in vse, ki sledimo njegovi karizmi Frančiškov zgled izziva v tem oziru.

Papež Frančišek pogosto v besedi in v dejanju spodbuja kristjane, naj gremo na obrobja družbe, tja, kjer so ljudje na robu. Ubogi, izolirani, izločeni, z eno besedo ''gobavci'' so še posebej Kristusovi ljubljenci in zavzeti se zanje, jim priti naproti je znamenje vere in hoje po Kristusovih stopinjah. Ali se jih izogibamo in jih pošiljamo čimdlje od sebe, ali pa jim skušamo priti blizu? Ali smo iz stare že prestopili v novo zavezo?


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page