top of page
Search
  • Fr. Metod

4. VELIKONOCNA NEDELJA

Dojenčka pomiri mamin, očetov glas. Glas vključuje odnos, stik stistim, ki ga slišiš, poslušaš. Govorimo o glasu vesti, ki nam govori: nas vznemirja, svar, če smo naredili kaj narobe.

Moje ovce poslušajo moj glas pove Jezus v prispodobi današnjega evangelija. Prispodoba o pastirju in ovcah je bila Jezusovim sodobnikom znana iz življenja in iz Svetega pisma stare zaveze. Bog je klical za pastirje svojemu ljudstvu kralje in preroke. Včasih so se ti ''pastirji'' izneverili svoji službi in takrat je Bog povedal, da bo sam skrbel za ovce in bodo poslušale njegov glas. Jezus o sebi pove, da je Dobri pastir.

Ovca ni posebno pametna žival. Potrebuje pastirja, ki jo vodi. Vseeno je ovca toliko pametna, da med mnogimi glasovi sliši glas pastirja in mu sledi. Ljudje imamo različne darove in nekateri se zelo zanesejo na svoj prav in na to kar sami zmorejo. Včasih lahko opazujemo koga, ki je zelo talentiran in sposoben, po drugi strani pa vidimo, da lahko odpoveduje v čisto življenskih, preprostih zadevah. Če smo iskreni, lahko hitro uvidimo, da je naše človeško spoznanje omejeno in zato lahko zgrešimo bistveno, najbolj pomembno. Na nek način smo kot ovce tudi v tem, da gremo radi za tem za čemer gredo tudi drugi. Tudi v poslušanju Dobrega pastirja je potrebno, da hodimo skupaj z drugimi. Nihče ne more sam verovati, poslušati glasu Dobrega pastirja. Potrebujemo pomoč skupnosti, Cerkve. Včasih smo tudi malo ''naglušni'' in nam drugi lahko pomagajo prav slišati Dobrega Pastirja.

Kje, kako pa naj poslušamo glas Dobrega pastirja? Za to si počasi izostrimo uho srca. Priviligiran način je pri maši, ko poslušamo Božjo besedo, pa tudi razlago pri pridigi. Po papežu in škofih, duhovnikih nam večkrat spregovori sam Dobri Pastir, Vstali Gospod. Spregovori pa nam lahko tudi na druge načine: po prijateljih, družinskih članih, po dobri knjigi, članku, filmu. Gre za to, da verujemo, da je Jezus Dobri Pastir in da je mogoče slišati Njegov glas. Potem bomo izostrili posluh zanj.

Jaz jih poznam in hodijo za menoj. Najprej gre za slišanje, poslušanje, potem pa za hojo za Dobrim Pastirjem. Ni dovolj, da skušamo samo prisluhniti glasu Dobrega pastirja, temveč je enako pomembno, da hodimo za Njim. Tako poslušanje Jezusovega glasu kot hoja za njim je povezana z vero vanj. Vera vključuje tudi to, da nas On pozna. drugače ravnamo, če verujemo, da nas Bog vidi, osebno pozna.

Poslušanje Jesusovega glasu in ravnanje po njem je za nas kristjane tudi temelj vsakega življenskega poklica. Človek posluša Jezusov glas, ko se odloča za poroko in družinsko življenje ali pa za duhovniški, redovniški poklic. Danes je tudi svetovni dan molitve za duhovne poklice. Posebno v zahodnem svetu, h kateremu gotovo spada Amerika, pa tudi Slovenija, je vse večje pomanjkanje duhovniških in redovniških poklicev. V družinah, v družbi so veliko bolj glasni drugi glasovi kot pa glas Dobrega pastirja. Drugim glasovom mnogi hitro in raje verjamejo.

Dajem jim večno življenje. Jezusov glas vodi v polnost življenja in v srečno večnost. Za kateri drugi glas bi lahko tako rekli? Pred kratkim je bilo v Lemontu veliko srečanje, polno avtomobilov. Na obisku so bili uspešni športniki in to je privabilo veliko število ljudi. To je bil lep dogodek in lepo srečanje ljudi, pa vendar: kako dolgo nekdo lahko živi od športne slave in vsi tisti, ki se nad uspešnimi vrhunskimi športniki navdušujejo? Jezusov glas pa vodi v večno življenje in prisluhniti temu glasu je vredno za zdravo življenje in za zdravo večnost. Za to gre na današnjo nedeljo.

Kristus je vstal od mrtvih in živi. Eno od imen zanj je tudi Dobri Pastir z vsem bogastvom te prispodobe. Papež, škofje, duhovniki, redovniki, pa tudi starši, učitelji in vsi voditelji v skupnosti, ki verujemo, želimo prisluhniti in se ravnati po glasu Dobrega pastirja, ki nas vodi v življenju, če mu prisluhnemo, sledimo. Gre najprej tudi za to, da si priznamo, da sami zase nismo veliko boljši od ovc in smo hvaležni za Dobrega Pastirja, za njegov glas, ki naj nas vodi!

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page