top of page
Search
  • Fr. Metod

20. NAVADNA NEDELJA

20. NAVADNA NEDELJA

Že četrto nedeljo poslušamo iz šestega poglavja Janezovega evangelija. Začelo se je s pomnožitvijo kruha in nasičenjem množice ljudi. V nadaljevanju smo slišali, da je Jezus s tem naredil znamenje, ki govori globlji resničnosti, ki jo predstavlja kruh. Zadnjič smo poslušali, da je Jezus Kristus, ki je prišel iz nebes tisti kruh, nujna hrana človeku. Poleg hrane in vsega drugega kar nam predstavlja kruh, potrebujemo kruh iz nebes, potrebujemo Boga. Danes gre še za novo poglobitev. Govora je o Jezusovi krvi. To lahko razumemo, da je govora o sv. maši pri kateri kruh in vino postaneta Jezusovo telo in kri.

Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kri pomeni življenje, pomeni pa tudi žrtev, bolečino, trpljenje. Spominja na Jezusa, ki je prelil življenje za grešnike, umrl za nas ljudi. Pri sv. maši duhovnik izgovori Jezusove besede: To je moje telo. To je moja kri. Kruh torej navsezadnje predstavlja Kristusovo meso, Kristusa samega, ki je kruh za življenje sveta. Nekoliko smo o tem že premišljevali prejšnje nedelje.


Simbol, ki ga je Jezus izbral za svojo kri, je vino. Vino predstavlja radost, veselje. Jezus ob zadnji večerji ni uporabil kruh in vodo temveč kruh in vino. Kruh in voda bi predstavljala post, strogost, zatajevanje. Kdor se posti ob kruhu in vodi ima strogi post. Vino pri maši pa je stalni spomin na to, da Bog ne posvečuje samo našega dela, naše skrbi za vsakdanji kruh. Pri sv. maši se posvečuje tudi naše veselje nad življenjem, naša radost in navdušenje, ki ga predstavlja vino. Kri pa pomeni življenje, pa tudi bolečino, trpljenje. S Kristusovo krvjo pri maši tudi naše bolečine, naše trpljenje postaja posvečeno, odrešeno. Kristusova kri je moč, je upanje. Kdor je moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje.

Obe berili uvajata to novost današnjega evangelija, ko govorita o vinu. Starozavezni odlomek iz knjige Pregovorov piše o modrosti, da si je zaklala svojo živino, namešala svojega vina. Sv. Pavel v drugem berilu svari Efežane: ne opijanjajte se z vinom, v čemer je razbrzdanost, temveč naj vas napolnjuje Duh. Vino lahko pomeni vse veselje, ki nam ga more dati stvarstvo, življenje. Ljudje smo tudi ranjeni že od izvirnega greha in nam lahko to, kar nam je v korist, tudi močno škoduje. Prav vino, alkohol je tisti, ki je dobro znano po tem, da lahko človeka zasvoji in poniža. Alkoholizem je huda nadloga tako med Slovenci kot pri drugih narodih. Podobno kot vino, alkohol, pa nam lahko škodujejo tudi druge reči, ki naj bi nam bile v veselje. Govorimo o različnih zasvojenostih. V tem smislu svari sv. Pavel naj se ne opijanjamo z vinom ali čemerkoli drugim ampak naj se napolnjujemo z Duhom.


Eden od zelo znanih in za mnoge učinkovitih programov samopomoči za osvoboditev od sužnosti alkohola in različnih drugih zasvojenosti je pot dvanajstih korakov. To je duhovni program. Sv. Pavel prav tako ponuja duhovni program. Naj vas napolnjuje Duh.

Vino in Kristusova kri sta tesno povezana. Pri sv. maši vino postane Kristusova kri. Bog nam privošči radost in veselje. Pri sv. maši je vino posvečeno v Kristusovi moči in v moči Svetega Duha. Kristusova kri pa celo za bolečino in trpljenje prinaša upanje in rešitev. Kdor je moje meso in pije mojo kri ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page