top of page
Search
  • Fr. Metod

2. NAVADNA NEDELJA

2. NAVADNA NEDLJA

* Tako kot nekateri naši možje je tudi Jezus delal vino. In to dobro. Imamo ocenjevanje vina. v Kani so tudi nesli pokusit, ocenit vino, ki ga je Jezus naredil.

* Kraj Kana Galilejska – prodajajo (kislo) vino romarjem. Cerkev iz 19. stoletja na ruševinbah cerkve iz 4. stoletja. Da bi prav razumeli ta odlomek se je treba vrniti nazaj, v SZ.

1. b. OKOLIŠČINE Ostanek izvoljenega ljudstva se vrne iz ignanstva – vse zapuščeno, napol podrto; težave z nomadi itd. Prej so slišali prerokovo navduševanje nad vrnitvijo in obnovo, zdaj pa tole.

TOLAŽBA, POGUM, UPANJE: Kajti kakor se mladenič poroči z devico, tako se bo tvoj graditelj poročil s teboj; kakor se ženin veseli neveste, tako se tebe veseli tvoj Bog. Božja moč in pomoč! Primerjava odnosa med Bogom in ljudmi s poroko je v SZ pogosta. Bog – ženin, mož in on je zvest. Ljudstvo pa velikokrat prelomi zvestobo.

Ev. Svatba v Kani. Nič ne izvemo kdo sta ženin in nevesta. Glede na SZ lahko razumemo evangelista Janeza, da gre tudi tukaj za odnos med Bogom in ljudmi. Jezus je ženin, prva krščanska skupnost, Cerkev, novozavezno Božje ljudstvo, pa je nevesta. Evangelist Janez opozori tudi na Marijo, ki nam je dana za mater in v pomoč. Jezusova mati je bila tam.

Ko zmanjka vina: Marija: Vina nimajo. Jezus: Moja ura še ni prišla. Ura trpljenja, smrti, ko je do konca dal sebe, ko je dal kri za nas. Vino je simbol Jezusove krvi. Spremenitev vode v vino je prvo znamenje obilja Božje milosti, pomoči. Taka znamenja so tudi zakramenti: 'vidna znamenja nevidne Božje milosti.'

Včasih je vse opustošeno: v naših srcih, v naših medsebojnih odnosih, v družinah, v družbi. Človek pride malodušen, prestrašen, naveličan. Kot Izraelci, ki so prišli iz pregnanstva. Potrebujemo slišati preroka, slišati Božjo besedo, ki nam danes govori: vsakemu od nas posebej in vsem skupaj: 'kakor se ženin veseli neveste, tako se tebe veseli tvoj Bog.' Odpreti srce za to skrivnost in resnico vere. Bog je vreden zaupanja, ker je Bog.

Morda se tudi mi počutimo, da Jezusova ura še ni prišla, da bi se kaj spremenilo, kaj izboljšalo. Marija nam pravi: Karkoli vam reče, storite. Bog nam govori na različne načine. Včasih je treba še kaj narediti prej, potem pride Božja pomoč. Odprimo srce, duha!

* ti pa si dobro vino prihranil do zdaj – to je nova zaveza, prejšnje vino pa je stara zaveza.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page