top of page
Search
  • Fr. Metod

14. NAVADNA NEDELJA

14. NAVADNA NEDELJA

Jezus je javno deloval samo okrog tri leta oziroma kakih tisoč dni. Svoje poslanstvo je želel deliti z drugimi. V evangeliju po Luku je pri edinem od evangelistov poročilo, da je poleg dvanajsterih učencev po dva in dva poslal še 72 drugih. Papež Frančišek pravi, da je pomembneje sprožiti procese kot pa posedovati prostore. Jezus je z razpošiljanjem učencev sprožil procese, ki trajajo še do danes.

Mnoga stoletja so Izraelci menili, da so oni edini izbrani od Boga. Jezus učence pošilja k vsem. Sv. Pavel, čeprav sam Jud, je bil še posebno apostol za pogane, nejude. Kajti niti obreza nič ne velja niti neobreza, ampak nova stvaritev. Takšno pisanje je bilo za tisti čas zelo drzno! Ni čudno, da so preganjali Jezusa, preganjali tudi Pavla. Kar je Jezus sprožil in Pavel sprejel za svoje, je ogrožalo ne le Jude ampak kmalu še cesarja v Rimu.

Približalo se vam je Božje kraljestvo. To je preprosto in glavno oznanilo 72 učencev. Božje kraljestvo bi lahko z drugo besedo rekli dom. Dom niso stene ampak je dom tam, kjer s(m)o ljubeči ljudje, da se počutimo varno, sproščeno, domače. Podobno nebeško kraljestvo ni nek grad, neka mrzla posest, temveč je nebeško kraljestvo ljubeče druženje z Bogom - s Sveto Trojico: Očetom, Sinom in Svetim Duhom. Božje kraljestvo je bližina Boga, ki se nam je približal po Jezusu Kristusu.

Ne nosite s seboj ne denarnice ne torbe ne sandal. Pri oznanjevanju so lahko ovire v glavi (Judje so mislili, da je Bog samo zanje) ali pa kakšna druga prtljaga, ki človeka ovira pri tem, da bi šel naprej v svoji veri in jo oznanil tudi drugim. Najprej moram biti sam Jezusov učenec, če naj bom tudi oznanjevalec drugim. Imetje, denar, pretirane vsakdanje skrbi ovirajo človeka, da bi živel v družbi z Bogom in tudi drugim oznanjal veselje nad bližino Božjega kraljestva. Lahkotnost potovanja izraža tudi zaupanje v Boga – in v dobroto ljudi.

Veselite se, da so vaša imena zapisana v nebesih. Vsi drugi uspehi (ali neuspehi) naj učence ne premamijo. Lepo je, če ima človek uspeh pri svojem delu, ampak bolj pomembno je, da dela to, kar spozna, da je prav in se ujema s tem, kar je v srcu prepričan, da je prav. Z drugo besedo: živi in dela po Božji volji.

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page