top of page
Search
  • Fr. Metod

13. NAVADNA NEDELJA

13. NAVADNA NEDELJA

Še vroča odločitev vrhovnega sodišča, da morajo po vseh državah Združenih držav Amerike spoštovati ''pravico'' do istospolne poroke kliče, da v tej zvezi premislimo nekaj reči.

Po krščanskem prepričanju je temelj resnice naravni in božji zakon. Zakonodajalci imajo dolžnost, da z zakonodajo varujejo in podpirajo naravni zakon in nikakor niso nad njim.

Naravni zakon pokaže, da sta moški in ženska že po naravi različna in v telesu je vtisnjena njuna dopolnjujoča narava, ki je tudi sposobna dati življenje otroku. To je naravno, zato temu rečemo naravni zakon. Otroci potrebujejo tako mamo kot očeta za to, da se naravno, zdravo razvijajo. Tudi to je naravni zakon, zakon, ki izhaja iz same narave. Doma so včasih rekli: po zdravi kmečki pameti je tako.

Kaj pa Božji zakon? To pa je zakon, ki izhaja iz Božjega razodetja, zlasti iz Svetega pisma. V tej zvezi bi izpostavil četrto Božjo zapoved, ki pravi: Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji. Tu vidimo, da Božji zakon ne nasprotuje naravnemu, ampak še poglablja njegove korenine. Po krščanski veri, prepričanju je zadnji temelj naravnega zakona Bog sam.

Iz naravnega in Božjega zakona lahko razberemo veliko vrednoto družine: mama, oče, otroci. Družino je treba spoštovati, ji pomagati, podpirati, spodbujati družinsko življenje. Naloga državnih zakonov je, da družino podpirajo in ji pomagajo. Vrhovno sodišče se je s svojo odločitvijo postavilo nad naravni zakon in s tem prestopilo svoje pristojnosti. To zdaj izgleda tako kot da bi sodišče lahko odločilo: Od sedaj naprej bodo tudi moški rodili. Seveda sodišče tega ne more in tudi ne sme storiti. Še naprej je v veljavi naravni zakon, pa tudi Božja zapoved.

Nekaj podobnega je vrhovno sodišče že uzakonilo, ko je sprejelo splav kot ''pravico'' žene, matere. Tudi tisti zakon nasprotuje resnici. Nasprotuje naravnemu zakonu po katerem mama varuje svojega otroka. Nasprotuje tudi Božjemu zakonu, peti Božji zapovedi: Ne ubijaj. Kar je proti resnici, prej ali slej propade. Spotoma pa lahko naredi ogromno škode. Kristjani smo se dolžni poučiti o resnici, napredovati v odkrivanju resnice in jo braniti. Končno je resnica Bog sam. ''Jaz sem pot, resnica in življenje,'' je Jezus rekel o sebi. Če hodimo po tej poti, vse bolj odkrivamo resnico in v nas je vse bolj življenje.

Tudi današnja Božja beseda govori o smrti in življenju. Bog ni naredil smrti in se ne veseli propada živega. Podobno Jezus v evangeliju obudi hčerko očetu in materi. Človek škoduje samemu sebi, če dela proti naravnemu in Božjemu zakonu. Bog tega ne želi.

Še beseda o istospolno usmerjenih. Nekaj glede tega je gotovo moda. Po vsem, kar se v zadnjih letih govori o tem, lahko uvidimo, da je resnica tudi ta, da so nekateri tako čutijo. Tega nam ni treba zanikat in preganjat. Kot je enkrat rekel papež: resnica je resnica. Ni je treba skrivat. Nekje sem slišal, da imaš lahko zelo kritično mnenje, dokler kdo v tvoji družini ne pove, da je usmerjen k istemu spolu. Se mu boš zato odpovedal, ali pa bo še naprej član družine? Jezus je učil ljubiti vsakega človeka, celo svoje sovražnike. Torej moramo imeti radi tudi istospolno usmerjene in jim po svojih močeh pomagati, da bodo rasli v človeški in krščanski zrelosti. To pa ne pomeni, da kimamo, da se lahko poročijo in imajo otroke. Resnica in ljubezen gresta le z roko v roki v pravo smer.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comentários


bottom of page