top of page
Search
  • Fr. Metod

11. NAVADNA NEDELJA

11. NAVADNA NEDELJA

Tema današnje Božje besede je o Božjem odpuščanju in človeški hvaležnosti. V drugem berilu pa tudi o veri v Boga, v Jezusa Kristusa.

Kralj David je morda najslavnejši mož stare zaveze. Njegov pomen in vpliv gre še v novo zavezo, saj je celo Božji Sin, Jezus Kristus po Jožefovi strani potomec Davidovega rodu. In vendar slavni kralj David zagreši dva največja greha stare zaveze: greh prešuštva in greh umora. Za nameček skuša še vse skupaj lepo prikriti. Najprej poželi ženo njegovega generala Urija in spi z njo. Ko mu ta sporoči, da je noseča, pošlje njenega moža v boj in to na tak način, da je v boju gotovo ubit. Potem si kralj David pokojnikovo ženo vzame za svojo ženo. V današnjem odlomku se prerok Natana sooči s kraljem Davidom. Natan mu pokaže na to, kaj je David storil. Začne s tem, da Davidu pokaže koliko blagoslovov, koliko imetja in vsega je David dobil po Božji velikodušnosti do njega, po Božji volji. To kar je David storil z Urijevo ženo in z Urijem samim je v živem nasprotju z blagoslovi, ki jih je David prejel. Zakaj si zaničeval Gospodovo besedo, da si storil , kar je hudo v njegovih očeh.

David se v svojem grehu pokaže kot ''navaden smrtnik''. Lahko bi celo rekli, da je izkoristil svoj položaj, da se je še bolj okoristil kot pa mu je bilo že dano. Imetje in oblast sta že marsikomu škodovala. In vendar se kralj David izkaže. V čem? V tem, da se pred prerokom Natanom ne brani. Ne reče, da ni naredil nič narobe. Ni ošaben ali nesramen do preroka, da bi mu rekel, da mu nihče ne bo nič govoril in očital. Ne sklicuje se na svojo moč in vpliv, da bi opravičeval svoje ravnanje. Oblast in moč mu nista stopila v glavo. Hudo se je pregrešil, ampak Davidova veličina je v tem, da je sposoben priznati: Grešil sem proti Gospodu. David se zave, da je to, kar je storil najprej krivica, greh proti Bogu. Na zunaj je morda prikril svoje dejanje prešuštva in umora, ampak pred Bogom tega ne more skriti. Davidova veličina je v tem, da prizna krivdo pred Bogom in jo obžaluje. In veselo oznanilo odlomka, sploh današnje Božje besede je: Gospod ti je tudi odpustil greh. Bog ljudem odpušča grehe. Tu mislim, da je potrebno poudariti, da so grehi odpuščeni že vnaprej, kajti Bog odpušča, vendar mora človek sprejeti Božje odpuščanje s ponižnim priznanjem in obžalovanjem. Drugače je človek še naprej ujet v lastni greh. Obžalovanje grehov in napak se pokaže tudi v tem, da ne delamo več tega, kar smo storili narobe in da skušamo po svojih najboljših močeh popraviti za nazaj, kar smo s svojimi grehi naredili škode Bogu, drugim, sebi. V tem se pokaže hvaležnost za odpuščanje in pristnost kesanja, obžalovanja.

V evangeliju bi želel izpostaviti samo veliko hvaležnost žene, grešnice. Hvaležnost za Božje odpuščanje jo je nagnilo k tako nežnim, ljubečim gestam do Jezusa. Tvoja vera te je rešila. Pojdi v miru. Reče Jezus grešnici. Veliko več pa ima povedati farizeju Simonu. Na kateri strani smo mi: na strani hvaležnih in skesanih, ponižnih grešnikov, ali na strani pravičnikov, ki se zgražajo nad drugimi, morda celo nad Bogom?

Sv. Pavel postavlja v nasprotje vero in dela postave. Dela postave bi lahko primerjali z vsem, kar človek lahko dela iz svojih moči, dobre vzgoje, lastnega prizadevanja itd. Sv. Pavel trdi, da če bi bilo to dovolj, kar človek lahko sam naredi, iz svojih moči, potem ne bi potrebovali Kristusa in njegovega odrešenja. Resnica pa je ta, da nas rešuje vera v Kristusa in v njegovo ljubezen, prijateljstvo z njim. To, kar sami delamo pa je izraz hvaležnosti in ljubezni do Boga, naše sodelovanje z Njim, ne pa da bi nadomestilo to, kar je Bog storil za nas. Tisto sprejemamo v veri. Podobno Jezus pove grešnici, da jo je rešila njena vera. Naj tudi mi iz ljubezni in iz hvaležnosti za vse, kar Bog dela za nas delamo kar najboljše moremo. Ampak hkrati ne pozabimo, da je glavna vera, zaupanje vBoga. Drugače nam lahko stopi v glavo to, kar delamo in bomo potem od Boga morda celo zahtevali kaj nam mora dati za naša dobra dela. To pa je zelo škodljivo in nevarno. Kralj David, sv. Pavel in grešnica v evangeliju nam kažejo na to kakšna je prava drža do Boga.

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page