top of page
Search
  • Fr. Metod

1. ADVENTNA NEDELJA

1.adventna nedelja

Jeremija – poklican za preroka pri 22 letih in v času, ko so kralji skrbeli za svojo moč in ugled, ljudje pa so bili zagledani v svojo blaginjo in uspehe. Jeremija prerokuje narodno katastrofo, če ljudstvo s kraljem vred ne bo postavilo Boga na prvo mesto, ampak to naleti na posmehe, nasprotovanje. Prerokova napoved se uresniči in ljudje so odpeljanoi v sužnost – v Babilon leta 587 pred Kristusom. Iz tistega časa je današnji odlomek. Prerok ne očita ljudem, da ga niso poslušali, pač pa ljudi spominja na Božjo zvestobo in na obljube, ki jih je Bog dal že Abrahamu, potem pa Davidu. Bog je zansesljiv in njegovim obljubam je treba verjeti. Prerok v brezupnem položaju naroda zbuja upanje, zaupanje v Boga. Pridejo dnevi…ko izpolnim obljubo.

* Gotovost, zavarovanje. Spremembe, ki jim ni konca. Ljudje ogromno denarja, časa in energije porabijo za to, da bi se čutili bolj varne. Vseeno pa je človeka lahko strah. Moja mama: begunci, Pariz, itd. Preveč gleda TV. Gotovost nam daje Bog. On je stalnost ob vseh spremembah.

*Adventni čas – priprava ne samo na božič ampak na Kristusa, ki prihaja in je zanesljiv.

Pismo Tesaloničanom – Solun je bil drugo največje mesto v Evropi. Sv. Pavel je s pomočniki tam misionaril že leta 50. Po nekaj mesecih je doživel tako močno nasprotovanje judovske skupnosti, da je moral od tam odit. Iz Korinta, kamor je odšel, je v Solun napisal dve pismi. To sta najstareši pismi, ki sta vključeni v Novo zavezo. Odlomek prvega je v današnjem berilu. Pavel kristjane predvsem spodbuja k vztrajnosti v nauku, ki jim je bil oznanjen. To je tudi spodbuda Cerkeve nam ob začetku novega cerkvenega leta.

*V naši skupnosti je veliko starejših in življenje je nekako urejeno, umirjeno, ustaljeno. Takšne okoliščine so primerne, da se duhovno zberemo in si ''nabiramo zaklade v nebesih'': Naj vas Gospod obogati in napolni z ljubeznijo drug do drugega in do vseh. Misliti, delati, govoriti dobro o bližnjih in o oddaljenih. Naredi kaj dobrega, če moreš. Moli redno za svojo družino, za našo skupnost. Kristus je s trpljenjem odrešil svet, vi pa mu lahko pomagate, če svoje težave darujete njemu za svojo družino, za druge. Molite za vse. Ne se pustit preveč raztresat s televizijo, vsakdanjimi opravki. Misli na konec: kakšen bi rad prišel pred nebeškega Očeta? Naj utrdi vaša srca, ki naj bodo neoporečna pred Bogom in našim Očetom. V tem človek lahko vedno napreduje in začetek novega cerkvenega leta nas vabi: prosimo in opominjamo...da še bolj napredujete. Premišljujmo kako nam je treba živeti, da boste ugajali Bogu, sicer pa tako že živite, je prepričan sv. Pavel. Življenje na tem svetu bo minilo: s kakšno prtljago bi rad stopil pred nebeškega Očeta?

Varujte se, da vam srca ne bodo obtežena z... življenskimi skrbmi. Zato čujte in ves čas molite. Ne gre za to, da bi bil človek stalno buden, saj to ni mogoče. Je tudi huda nadloga, če kdo ne more spati. K čemur nas Jezus spodbuja je duhovna budnost,k prebujenost. Ne se uspavat s tisoč in eno malenkotsjo, namesto, da bi bil pozoren na bistvene reči v življenju.Da bi zmogli ....stopiti pred Sina človekovega.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comments


bottom of page