top of page
Search
  • Fr. Metod

4. velikonocna nedelja A

4. velikonočna nedelja

Težko razumeti in sprejeti, da so Judje stoletja pričakovali Mesija, preroki so ga napovedovali, ko pa je prišel, ga niso sprejeli ampak so ga umorili. Neverjetno tragično in hudo.

Ko so to slišali, jih je v srce zabolelo. in so rekli Petru in drugim apostolom: ''Bratje, kaj naj storimo? Preteklosti se ne da spremeniti. So stvari, ki smo jih v preteklosti naredili narobe. Tega se ne da spremeniti za nazaj. Vedno pa se da danes narediti nekaj drugače. Iz napak se učimo. Kaj naj storimo? To je vprašanje za danes. Spreobrnite se. Danes je dan, ki ga dal je Gospod, veselimo se ga in radujmo se. ...in boste prejeli dar Svetega Duha. Sveti Duh je duh Jezusa Kristusa, od mrtvih vstalega. To je duh, ki nas usmerja k ravnanju po Očetovi volji. Krščeni smo bili, birmani tudi. Vsak dan je dan, ko naj se spreobrnemo.

Kaj naj storimo je tudi naše vprašanje danes. In odgovor je namenjen tudi nam: spreobrnite se in dajte se poučiti Svetemu Duhu. Kakšen bo naš odgovor na oznanilo o Vstalem Kristusu? Apatija in indiferentnost ali spreobrnenje in prenova? Poklicani smo k dnevnemu spreobrnenju in prenovi.

Zakaj obljuba velja vam in vašim otrokom in vsem oddaljenim, kolikor jih pokliče Gospod, naš Bog. Obljuba o Svetem Duhu, ki ga Gospod pošilja. Komunizem, materializem, sekularizem je veliko uničil. Vera, ki je bila navzoča stoletja, se je izgubila v srcih mnogih ljudi. Ne moremo storiti boljšega kot da se vsak dan spreobračamo k živemu Bogu. Veliko naše vere je tradicionalne, folklorne. Kaj naj storimo? Spreobrnite se. Naj nas Sveti Duh razsvetli, naj nas Vstali Gospod vodi danes. ''Vsem oddaljenim'' – oddaljeni kristjani, ''velikonočni kristjani''. Taki, ki pridejo k maši enkrat na mesec.

Rešite se iz tega pokvarjenega rodu. Ne bomo se preveč naslajali nad temi besedami, ampak duh sveta, to je sekularizma, materializma ne gre skupaj z Jezusovim duhom, Svetim Duhom.

Tragična možnost pri Judih se dogaja tudi danes, ko mnogi zapuščajo vero, ki smo jo prejeli pred več kot 1250 leti. Res so takrat kar napočez krstili vse po vrsti, ampak vseeno. Ne z reklamo, temveč s privlačnostjo lahko naredimo največ. Najbolj glasno govorijo dela narejena iz vere in ljubezni do Boga in bližnjega. Ostalo prepustimo Gospodu: ''kolikor jih pokliče Gospod, naš Bog.''

Judje so naši bratje po veri. V ne tako oddaljeni zgodovini smo kristjani Judom očitali, da so ubili Božjega Sina in jih zaradi tega sodili. Po 2. vatikanskem koncilu se jih trudimo videti kot brate. Papež Frančišek še posebej poudarja, da smo bratje z vsemi ljudmi. Ves svet je preko sredstev komunikacije kot ena vas. Biti kristjan pomeni videti v vsakem človeku brata in sestro.

Kdaj je noč in kdaj nastopi dan? Ko razlikuješ črno kravo od rjave? Ko razlikuješ raco od gosi? itd. Ko v vsakem človeku vidiš brata, sestro, je v tebi nastopil dan. Drugače je še vednjo tema. Smo katoličani: v 40 jezikih danes sv. maša v nadškofiji. Tako deluje Sveti Duh.

2. berilo: če voljno prenesete, ko dobro delate, pa morate trpeti, to je všečno pred Bogom. K temu ste bili namreč poklicani, ker je tudi Kristus za vas trpel in vam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah. Tu je povedano kaj še posebej pomeni hoditi za Kristusom. Delati dobro ne glede na to ali za to žanjemo pohvalo ali nasprotovanje.

Evangelij: ovce poslušajo njegov glas – polno glasov nam govori. Gre za to, da izostrimo uho za Njegov glas, glas Dobrega pastirja, in hodimo za Njim. On svoje pokliče po imenu – to je stara resnica, da nas Bog pozna po imenu, to je osebno. Gojiti osebni odnos z Njim je nekaj najbolj pomembnega za nas kristjane. V molitvi, v iskanju in izpolnjevanju Očetove volje. Jutranja in večerna molitev! Izpraševanje vesti!

Mnogi glasovi danes nas hitro odvrnejo od Kristusovega glasu. Različne zasvojenosti, odločitve s katerimi služimo samim sebi nas odvračajo od poslušanja Kristusovega glasu.

Vrata – prehod med dvema prostoroma. Jezus je Bog in človek. Mi smo samo ljudje. Preko Jezusa se rojevamo znova, On nam pomaga vstopati v Božji svet, po Božje. En dan naenkrat. Vsak dan znova lahko vstopamo skozi ta vrata. Ali pa tudi ne.

Tat? Kdo je tat? Vse kar nam ugrablja Božjo besedo iz srca. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju. To so zelo spodbudne besede. Želimo živeti, živeti v polnosti. Ali verjamemo, da je res Jezus tisti, ki nam prinaša polnost življenja?

 

Bishop Barron. Peter in enajsteri. To so prvi, največji pričevalci. Tako se nadaljuje do danes: škofje so nasledniki apostoli. Naša vera je ukoreninjena v oznanilu apostolov.

Zelo močno Petrovo oznanilo – absolute conviction, edgy (tudi ostro). Ambon ni kraj osebnih mnenj in dvomov. Je kraj oznanila Kristusa.

Maziljenec- Kristus – je izpolnitev Izraelovega pričakovanja, oznanila Stare Zaveze. Krščansko oznanilo je globoboko biblično. Kristus- Gospod. Ni samo maziljeni kot kakšen od prerokov, temveč je Gospod. Cezar ni Gospod, Kristus je edini Gospod.

Tega Gospoda, Maziljenca ste ubili. Cuts them to the heart. Kako slabo Mu sledim? Kaj naj storimo? Vsaka homilija naj bi bila vabilo k spreobrnenju. Ne gre za moraliziranje. Gre za to, da homilija naravno pokaže, da smo pomanjkljivo sledili Kristusu. Ne odgovorijo z izgovori temveč z resničnim obžalovanjem in spreobrnjenjem.

Tri tisoč se jih je pridružilo. Mother Theresa: fruitful not successful. Da, ampak vseeno.

Odgovornost za vero, ki smo jo prejeli! Ali poslušamo Jezusov glas in mu sledimo?

 

- Raziskave, da mama že dva dneva po rojstvu dojenčka prepozna glas njenega dojenčka, tudi med drugimi. Recimo se ne prebudi, če kateri drug dojenček joka, ko pa njen zajoka je takoj budna.

- Moje ovce poslušajo moj glas. Kje je ta Jezusov glas? Pri molitvi, sveto pismo, bližnji, svetniki, ne svetniki, glas Cerkve, oznanilo pri maši, dobra beseda. Jezusov glas! Glas Jezusa, dobrega pastirja, Vstalega.

- molitev za nove duhovne poklice. Najprej zavest, da smo vsi poklicani. Jezus nas pozna po imenu in nas kliče v različne službe. Nekatere kliče tudi v duhovniško, redovniško službo danes. Materinski, očetovski dan: poklic. Bog kliče!

 

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Velika noc 2020

Velika noč - Imamo veliko spominov iz naših družin in iz naših skupnosti na praznovanje Cvetne nedelje, Velikega tedna, Velike noči. Spomine na obrede v cerkvi, na srečanja in obiske, na velikonočna j

Velikonocna vigilija 2020

Velikonočna vigilija je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja

7th Sunday in Ordinary Time A

7th Sunday in Ordinary Time A Â Takiya Holmes - eleven year old child died past Tuesday from the bullet wound - she was shot by a stray bullet February 11 on a South Side of Chicago. Disheartening new

Comentários


bottom of page