Slovenian Catholic Mission - Slovensko versko sredi??e - since 1994 

FRANCISCAN FATHERS - Serving Slovenians in the Chicagoland area since 1923

Homilies

VELIKA NOC

Posted by Fr. Metod on March 27, 2016 at 9:05 AM

VELIKA NOČ

V človekovem srcu so Božje jaslice ali pa Božji grob. V človekovem srcu Jezus Kristus trpi ali pa je Vstali Gospod. To kar v obredih praznujemo, ima svoj odmev v življenju vernih ljudi. Brez tega je samo folklora, običaj, nekaj zunanjega in praznega.

Mi smo priče vsemu temu. Apostol Peter je v hiši rimskega stotnika Kornelija oznanjal o tem, kar so izbrani apostoli doživeli z Jezusom. Priče vere so bili kasneje, do današnjih dni mnogi svetniki. V našem času še posebej Mati Terezija in papež Janez Pavel II. Tudi sedanji papež je na mnoge načine priča Kristusa, od mrtvih Vstalega. Sami smo Kristusove priče kolikor živimo kot je Kristus živel. K temu pa nam pomaga prav On, Vstali od mrtvih.

Če ste vstali s Kristusom, iščite to, kar je zgoraj. Jezus Kristus je v svojem življenju iskal in izpolnjeval to, kar mu je Oče naročil. Sedaj pa nas Vstali Gospod spremlja, da bi tako delali tudi mi. Kaj pomeni iskati kar je zgoraj? Iskati, kaj Bog hoče, pričakuje od mene. Biti buden. Sinoči smo praznovali velikonočno vigilijo, da bi se spomnili kako potrebno je biti buden v duhovnem življenju, da Bog ne bi ostal mrtev ampak bi bil Vstali, živi. Le redki so se z Vstalim Jezusom srečevali v živo, mnogi pa so v zgodovini iskali ''kar je zgoraj'' in niso živeli samo za svet, ki mineva. Rojeni smo bili za večno življenje in zato naj si prizadevamo, da bi s Kristusom tudi mi vstali v novo življenje. To življenje se je začelo že pri krstu utrjujemo ali pa zapravljamo pa ga vsak dan.

Prvi dan tedna je prišla Marija Magdalena navsezgodaj, še v temi, h grobu. Tema je podoba človekove nevere, iskanja, negotovosti. Magdalena vseeno ni spala, ampak je šla ven, na pot. Naredila je, kar je mogla. In končno našla Vstalega Gospoda, beremo v kasnješem odlomku – najprej je mislila, da je vrtnar. Tako naj bomo tudi mi duhovno budni. Storimo naj kar vemo, da je treba storiti in zaupajmo, da je Kristus od mrtvih vstali in tudi nas spremlja v življenju. Včasih ga srečamo preko drugih ljudi, drugič začutimo globoko v srcu, da živi in smo zato lahko tudi mi njegove priče.

Pomembno sporočilo velikega tedna, ki se zaključi s praznikom velike noči, Kristusovega vstajenja, je vabilo, naj tudi mi izročimo svoje življenje v Očetove roke kot je svoje življenje izročil v Očetove roke njegov Sin. Vera v Kristusovo vstajenje je zagotovilo, da tudi če bomo zaradi te vere umrli, bomo s Kristusom tudi vstali od mrtvih.

 

Categories: Homilies, Slovenian

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments