Slovenian Catholic Mission - Slovensko versko središče - since 1994 

FRANCISCAN FATHERS
Serving Slovenians in the Chicagoland area since 1923

Homilies


view:  full / summary

Corpus Christi-Fathers Day

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:25 AM

Corpus Christi

- očetovski dan Očetje, stari očetje, tisti ki so nam bili v življenju kot očetje.

The loaf of bread is one, we, though many, are one body, for we all partake of the one loaf.

This statement talks about Jesus’ mystical body which is the Church, all of us who were baptized. Jesus himself nourishes us. We all receive the same body of Christ and we are one through him and with him.

 

This is the sacred reality...

Read Full Post »

Binkosti

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:25 AM

Binkošti

 

Imamo izkušnjo, da je nekdo, ko ga ni več, živo z nami: njegove besede, dejanja so nam živo v spominu. To kar je živel, želimo nadaljevati. Želimo uresničiti, kar mu ni uspelo dokončati. Negov duh živi z nami naprej.

 

Ta primerjava ni daleč od nadnaravne resničnosti, od binkošti, ki jih danes praznujemo. Sveti Duh je tretja Božja oseba ( v veroizpovedi bomo dane...

Read Full Post »

Vnebohod

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:25 AM

Vnebohod

 

Praznik Jezusovega vnebohoda danes praznujemo. 40 dni po vstajenju je vnebohod. Število 40 je simbolno število za transformacijo, preoblikovanje.

 

Beremo začetek Apostolskih del, ki je tudi začetek Cerkve. To, kar je Jezus delal, je Cerkev poklicana in poslana nadaljevati.

 

Apostoli pomeni poslani. Po Jezusovem vnebohodu pa jih dva moža v belih oblačilih pokarata: ...kaj stojite in...

Read Full Post »

6. velikonocna nedelja A

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:20 AM

6. velikonočna nedelja

- Samarijani kot vemo niso bili na dobrem glasu pri Judih. V Apd pa danes beremo, da so sprejeli vero v Jezusa Kristusa. Obsedenci, hromi, šepavi so ozdravljeni. To se lahko razume telesno, še bolj pa duhovno. Človekovo zdravje gre od znotraj navzven. P. Blaž je imel celo vrsto težav, ampak je bil zdrav, zadovoljen, pomirjen v sebi. Obsedeni smo lahko z mnogimi rečmi. To je nekaj brez česar ne moremo. Človek je lahko ob...

Read Full Post »

5th Sunday of Easter-Mother's Day

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:20 AM

Mother’s Day

On a Mother’s Day we are thankful to God for our mothers and we pray for them. We also remember that we we have a Heavenly Mother – in Lemont we call her Marija Pomagaj. Generations of Slovenians prayed to her here in Lemont and in the national shrine in Slovenia. There are also other pilgrimage places in Slovenia and in the world. Our Lady of Guadalupe. Lourdes. Fatima.

Yesterday there was a centennial since the apparitions of Mary to brother and si...

Read Full Post »

4. velikonocna nedelja A

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:20 AM

4. velikonočna nedelja

Težko razumeti in sprejeti, da so Judje stoletja pričakovali Mesija, preroki so ga napovedovali, ko pa je prišel, ga niso sprejeli ampak so ga umorili. Neverjetno tragično in hudo.

Ko so to slišali, jih je v srce zabolelo. in so rekli Petru in drugim apostolom: ''Bratje, kaj naj storimo? Preteklosti se ne da spremeniti. So stvari, ki smo jih v preteklosti naredili narobe. Tega se ne da spremeniti za nazaj. Vedno pa se da danes n...

Read Full Post »

3. velikonocna nedelja A

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:15 AM

3. velikonočna nedelja

Tisti dan, prvi po soboti. Gre za prvi dan v tednu (glede na judovski teden) oziroma za velikonočno nedeljo. Spominja pa tudi na prvi dan stvarjenja. Gre namreč za novo stvarjenje, novo življenje, ki ga prinaša Kristusovo vstajenje od mrtvih.

 

Učenca, ki gresta iz Jeruzalema v Emavs, tega novega življenja še ne dojemata. Ona dva sta bila priči tragičnih dogodkov v preteklih dnevih in vsa pri...

Read Full Post »

Velika noc

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:15 AM

VELIKA NOČ

 

Osnutek: Dve vrsti zgodb glede vstajenja: prazen grob; prikazovanja. Obe vrsti zgodb ne dokazujeta Jezusovega vstajenja, temveč izražata vero tistih, ki so jih pripovedovali. Današnji odlomek spada med tiste prve.

 

Marija Magdalena: izgleda, da je mislila, da so Jezusovo telo ukradli. Učenca: Petru ni bilo nič jasno, 'drugi učenec' pa je videl in veroval.

 

Simbol kamna, ki je...

Read Full Post »

Velikonocna vigilija

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:15 AM

VELIKONOČNA VIGILIJA

- Berilo o izhodu iz Egipta in preko Rdečega morja smo prebrali na sredini svetopisemskih odlomkov danes. Izraelci so se ravno rešili iz Egiptovskega suženjstva, zdaj pa je pred njimi morje, ki je simbol vseh sovražnih sil, za njimi pa faraonova vojska, ki jih bo ali pobila ali pa nazaj zasužnjila. Gre na življenje in smrt. Mojzes, voditelj, ljudstva se obrne na Božjo pomoč. Po človeško ni mogoče ne naprej ...

Read Full Post »

5. postna nedelja A

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:15 AM

5. postna nedelja

1. b. Glejte, odprem vaše grobove, vzdignem vas iz vaših grobov. V nas je morda marsikaj mrtvega, omrtvelega. Bog želi, da živimo v polnosti. O moje ljudstvo – nismo tuji Bogu temveč nas pozna. Včasih smo omrtveli, ker si ne upamo pogledati resničnosti v srce, v oči. Bog nas vabi ven in nam pove, da nas bo pripeljal v obljubljeno deželo, v Izraelovo deželo.

Svojega duha denem v vas, da boste oživeli. Go...

Read Full Post »

Rss_feed